Łączenie tradycji z nowoczesnością – to jedno z głównych założeń projektu „Łódzkie gotuje”. Oryginalne lekcje gotowania dla uczniów i dorosłych zorganizowano wczoraj w warsztatach gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Inicjatorem warsztatów jest Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.
Prowadzący warsztaty kulinarne Rafał Zaręba:
Propagujemy gotowanie w województwie łódzkim poprzez wzmocnienie kompetencji produktowych, stawiamy na lokalne produkty. Opracowujemy przepisy, które są interpretacjami starej kuchni, uzupełnionej o nowe techniki gotowania. Wśród gotujących mamy panie z Kół Gospodyń Wiejskich, uczniów szkoły i swoją obecnością zaszczycił nas dzisiaj marszałek województwa łódzkiego.
Małgorzata Sibińska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego:
Urząd Marszałkowski organizował bardzo wiele inicjatyw związanych z produktami regionalnymi, tradycyjnymi, ekologicznymi. Zaprosiliśmy mieszkańców województwa łódzkiego, żeby nauczyli się posługiwać starymi recepturami trochę w nowoczesnej odsłonie. Ma to na celu również pomoc lokalnym producentom, w sprzedaży swoich produktów. Chcemy, żeby w przyszłości powstawały targowiska, miejsca sprzedaży lokalnych produktów, żeby włodarze miast inwestowali w takie miejsca, ważne jest, żeby mieszkańcy kupowali lokalnie i wspierali producentów.
To nie koniec projektu. Kolejne warsztaty odbędą się w: Skierniewicach (8 września), Sieradzu (13 września), Piotrkowie Trybunalskim (15 września) oraz w Łodzi (17 września). Więcej o inicjatywie przeczytacie tutaj.