Blisko 70 zgłoszeń wpłynęło na wojewódzki konkurs „Tradycyjny Wypiek Wielkanocny – 2022”, w ramach którego uczestnicy musieli samodzielnie wykonać babkę wielkanocną, mazurek lub sernik, zaprezentować wypiek na zdjęciu oraz dołączyć przepis wraz z informacją o produktach, które zostały użyte. Wiele z prac zostało przygotowanych w oparciu o tradycyjne receptury, które są stosowane w domach uczestników konkursu od pokoleń.
Celem konkursu było zachęcenie mieszkańców do wykorzystania w świątecznych wypiekach produktów tradycyjnych i lokalnych pochodzących z naszego regionu oraz do spojrzenia na to, co znane w nowy sposób. Jury oceniało nie tylko sposób prezentacji i estetykę wykonania mazurków, ale przede wszystkim za wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych.
Pierwsze miejsce i nagrodę finansową w wysokości 1000 złotych otrzymała Joanna Cieślak z powiatu kutnowskiego, 2 miejsce (750 złotych) zajął Bartłomiej Borowski z Brzezin (pow. brzeziński), 3 miejsce (500 złotych) Katarzyna Wieteska (Kuczek – Złaków Kościelny, pow. łowicki).
Komisja konkursowa postanowiła także przyznać wyróżnienia dla następujących osób: Monika Staniaszek, Ola Kowalska, Monika Pomianowska, Weronika Osuchowska, Anna Śliwka, Agnieszka Kędzierska, Alicja Kociołek, Iwona Dybała, Natalia Twardowska i Malwina Ewa Mikicka. Wszyscy wyróżnieni otrzymali nagrody w postaci upominków rzeczowych.
Fot. lodzkie.pl