Za nami trzecia edycja konkursu dla uczniów kierunków gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu – Wieluńskie Smaki. Tematem przewodnim rywalizacji był „Nadwarciański Ogień”. Ta edycja była wyjątkowa, bo odbywała się w plenerze, dokładnie nad Wartą w Resorcie Zacisze.
Przygotowuję ten konkurs, co mnie niezmiernie cieszy, z grupą kolegów, pasjonatów także grillowania. To znakomici szefowie kuchni. Mnie to o tyle cieszy, nie mnie samego personalnie, ale mam wrażenie, że cieszy uczniów startujących w tym konkursie, że po pierwsze grono znakomitych szefów do nich przyjechało by ich oceniać, by wspólnie z nimi gotować, po drugie wsparcie władz samorządowych – co jest dla mnie bardzo ważne, żeby pokazać tej młodzieży, że wybrali właściwy kierunek i że przed nimi jest przyszłość. Dzisiaj zadania są bardzo przyjemne i tutaj muszę powiedzieć, że jestem uradowany, bo wykorzystujemy grill, ognisko, czyli coś co jest mi bardzo bliskie w kontekście choćby realizowanego przeze mnie programu. Przed nimi steki z antrykotu, to jest zadanie dla kucharzy, zadanie główne, które oni muszą ładnie wypiec i do tych steków przygotować różne warzywa i owoce oraz sosy. Z tego, co już widzę będzie kolorowo i smacznie.
– mówił przewodniczący jury, szef kuchni Karol Okrasa.
Zapraszamy do wysłuchania relacji, w której znajdziecie rozmowy z m.in. wybitnym kucharzem Karolem Okrasą, szefem kuchni Tomaszem Traczem, starostą powiatu wieluńskiego Maciejem Brysiem, Magdaleną Kabałą, nauczycielką przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1, przedstawicielami Resortu Zacisze w Konopnicy, Krzysztofem Nawrockim – szefem kuchni Resort Zacisze oraz z uczestnikami rywalizacji:
Wyniki:
W kategorii „Kucharz”:
1.Wiktoria Czyż, Nikola Marchewka
2. Zuzanna Kuźbińska, Wojciech Wierszyk
3. Błażej Gwóźdź, Agata Olczyk
W kategorii „Cukiernik”:
1. Zuzanna Kamińska, Oliwia Banasiak
2. Wiktoria Łaczmańska, Nikola Walaszczyk
3. Franelak Zuzanna,Natalia Gońda.