Jak powstaje miód i jakie ma właściwości i zastosowania – na te tematy swoją wiedzę mogli wczoraj poszerzyć słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy brali udział w wykładzie zorganizowanym w Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Prelegentem był nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu, Przemysław Banaś:
Doświadczony człowiek będzie brał miód od zaprzyjaźnionego pszczelarza, od którego wie, że ten miód jest „nie oszukany”, dobry, szybko mu się skrystalizuje. Jeżeli musimy kupić w sklepie, to szukajmy miodów skrystalizowanych i czytajmy dokładnie etykiety. Zwracajmy uwagę na literki A, B lub C. Gdzie są te oznaczenia? Szukajcie przy dacie przydatności do spożycia, na początku lub na końcu. Literka A oznacza, że miód pochodzi z Polski; literka B, że mieszanka miodów pochodzi z krajów będących członkami Unii Europejskiej; i najgorsza C – mieszanka miodów pochodząca z krajów Unii Europejskiej i z krajów niebędących członkami Unii Europejskiej, czyli tam może być miód z całego świata.
Podczas spotkania zaprezentowano szybki sposób na przygotowanie deseru z użyciem miodu.
Cały wykład będzie dostępny na naszej antenie w audycji „Między nożem a widelcem”. Zapraszamy od 31 października, przez kolejne niedziele, po 13:00.
Przypominamy, że w Muzeum Ziemi Wieluńskiej cały czas jest dostępna wystawa „Dzieje pszczelarstwa”. Więcej o niej przeczytacie tutaj.