Już po raz drugi Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi otrzymał certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”.
Jest to bardzo istotne wyróżnienie związane z centrum leczenia żywieniowego, które obejmuje swoją opieką ponad 500 pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo – mówi dr n. med. Roman Bocian, dyrektor Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. M. Pirogowa w Łodzi.
Certyfikat przyznała rada ekspertów Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), a o wyróżnieniu zadecydowano jednogłośnie. W uzasadnieniu napisano:
„Szpital od lat konsekwentnie wprowadza procedury leczenia żywieniowego (…). Personel szpitala: lekarze, pielęgniarki, farmaceuci, dietetycy współpracują w prowadzeniu terapii żywieniowej. Procedura żywieniowa jest stosowana w praktyce, personel jest systematycznie szkolony, na różnych etapach pracy, uczestniczy w szkoleniach poza szpitalem, także wykładając leczenie żywieniowe. W szpitalu działa pracownia żywieniowa. Dostępność do prawidłowo prowadzonego leczenia żywieniowego, na bazie szerokiej gamy leków, diet przemysłowych i sprzętu medycznego widoczna jest we wszystkich oddziałach szpitala”.
Przyznany tym samym certyfikat potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego.
Fot. lodzkie.pl