W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zorganizowano pierwszą edycję Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarno-Edukacyjnego „Dzień Kitla – Kulinarni Bohaterzy”. Wśród zakwalifikowanych do ścisłego finału drużyn znalazły się Natalia Szczepańska i Dominika Mikulska z Zespołu Szkół nr 1.
Najpierw trzeba było wysłać recepturę. Po zakwalifikowaniu, czyli przejściu do finału pojechałyśmy o Kielc. Trzeba było użyć polędwiczki i śmietany 24% – to były narzucone produkty, które musiałyśmy wykorzystać. Nie udało się nam zająć wysokiego miejsca. Nasza wychowawczyni, Magdalena Kabała, bardzo nas wspierała. Mówiła nam, że jest z nas bardzo dumna, bo znalazłyśmy się w finale ogólnopolskiego konkursu, do którego zakwalifikowało się tylko sześć drużyn – mówiła Natalia.
Wśród oceniających potrawy byli zawodowi szefowie kuchni, w tym Karol Okrasa, który już 21 kwietnia przyjedzie do Wielunia.
Posłuchaj całej rozmowy:
Przeczytaj również:
Karol Okrasa będzie oceniał popisy kulinarne uczniów wieluńskiego gastronomika
Fot. archiwum prywatne