niedziela, 15.06.2025
Wieluń 88,6 MHz - Wieruszów 97,2 MHz - Działoszyn, Pajęczno 97,7 MHz
Dziennikarze: 43 886 02 02 - Studio: 43 886 08 08 - Biuro reklamy: 697 623 823 - Sekretariat: 43 843 47 15
Radio Ziemi Wieluńskiej
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Radio Online
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Wszystko
    • Historia
    • Kultura
    • Oświata
    • Policja
    • Region
    • Rolnictwo
    • Sport
    • Zdrowie
    Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

    Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

    Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

    Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

    Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

    Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

    Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

    Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

    Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

    Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

    Pożar hali tartaku w Tyblach, trwa liczenie strat

    Pożar hali tartaku w Tyblach, trwa liczenie strat

    W ten weekend gmina Wieluń świętuje 35-lecie samorządu gminnego

    W ten weekend gmina Wieluń świętuje 35-lecie samorządu gminnego

    W Skomlinie policja zatrzymała kierowcę, który przekroczył dozwoloną prędkość aż o 57 km/h

    Za nami Złote Gody w gminie Osjaków

    Za nami Złote Gody w gminie Osjaków

    Trending Tags

    • Wieluń
    • Wieruszów
    • Działoszyn
    • Pajęczno
    • Praszka
    • Biała
    • Czarnożyły
    • Lututów
    • Mokrsko
    • Pątnów
    • Skomlin
    • Osjaków
    • Konopnica
    • Czastary
    • Rudniki
    • Ostrówek
    • Rząśnia
    • Galewice
    • Sokolniki
    • Wierzchlas
  • Audycje
    • KONCERT NA DWA SERCA
    • GOŚĆ RADIA ZW
    • MŁODZI REPORTERZY NA TROPIE CIEKAWOSTEK EKOLOGICZNYCH
    • PARKI I OGRODY ZIEMI WIELUŃSKIEJ
    • LEADER W LGD KWŁW
      • Gmina Konopnica
      • Gmina Działoszyn
      • Gmina Rusiec
      • Gmina Pątnów
      • Gmina Wierzchlas
      • Gmina Szczerców
      • Gmina Kiełczygłów
      • Gmina Siemkowice
      • Gmina Kluki
      • Gmina Strzelce Wielkie
      • Gmina Nowa Brzeźnica
      • Gmina Osjaków
      • Gmina Rząśnia
      • Gmina Kleszczów
      • Gmina Sulmierzyce
      • Gmina Lgota Wielka
    • OBROŃCY NASZYCH POLSKICH GRANIC
    • ANTIDOTUM NA DYLEMATY
    • ALGORYTM OSOBISTY
    • AKADEMIA WIELUŃSKIEGO DZIECIAKA
    • AKTYWNY SENIOR
    • LUDZIE Z PASJĄ
    • MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM
    • RADIOWA PORADNIA
    • POZNAWAJ REGION Z LGD KWŁW
      • Gmina Osjaków
      • Gmina Pątnów
      • Gmina Rząśnia
      • Gmina Działoszyn
      • Gmina Sulmierzyce
      • Gmina Szczerców
      • Gmina Kluki
      • Gmina Strzelce Wielkie
      • Gmina Rusiec
      • Gmina Wierzchlas
      • Gmina Pajęczno
      • Gmina Siemkowice
      • Gmina Konopnica
      • Gmina Kiełczygłów
    • ODKRYWAJ REGION Z LGD ZW
      • Gmina Biała
      • Gmina Skomlin
      • Gmina Mokrsko
      • Gmina Czarnożyły
      • Gmina Ostrówek
      • Gmina Wieluń
    • ODKRYWAMY ŁÓDZKIE
      • Łódź
      • Sulejów
      • Sieradz
      • Łask
      • Borysew i Poddębice
      • FlyFest Piotrków Trybunalski
      • Przedbórz – Stara Wieś
      • Konewka – Inowłódz – Wincentynów
      • Tomaszów Mazowiecki
      • Nieborów i Arkadia
      • Góra Kamieńsk
      • Łęczyca
      • Uniejów
  • Listy przebojów
    • LISTA PRZEBOJÓW
    • DISCO POLO LISTA
  • Nadchodzące wydarzenia
  • Ramówka
  • Reklama
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Wszystko
    • Historia
    • Kultura
    • Oświata
    • Policja
    • Region
    • Rolnictwo
    • Sport
    • Zdrowie
    Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

    Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

    Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

    Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

    Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

    Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

    Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

    Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

    Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

    Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

    Pożar hali tartaku w Tyblach, trwa liczenie strat

    Pożar hali tartaku w Tyblach, trwa liczenie strat

    W ten weekend gmina Wieluń świętuje 35-lecie samorządu gminnego

    W ten weekend gmina Wieluń świętuje 35-lecie samorządu gminnego

    W Skomlinie policja zatrzymała kierowcę, który przekroczył dozwoloną prędkość aż o 57 km/h

    Za nami Złote Gody w gminie Osjaków

    Za nami Złote Gody w gminie Osjaków

    Trending Tags

    • Wieluń
    • Wieruszów
    • Działoszyn
    • Pajęczno
    • Praszka
    • Biała
    • Czarnożyły
    • Lututów
    • Mokrsko
    • Pątnów
    • Skomlin
    • Osjaków
    • Konopnica
    • Czastary
    • Rudniki
    • Ostrówek
    • Rząśnia
    • Galewice
    • Sokolniki
    • Wierzchlas
  • Audycje
    • KONCERT NA DWA SERCA
    • GOŚĆ RADIA ZW
    • MŁODZI REPORTERZY NA TROPIE CIEKAWOSTEK EKOLOGICZNYCH
    • PARKI I OGRODY ZIEMI WIELUŃSKIEJ
    • LEADER W LGD KWŁW
      • Gmina Konopnica
      • Gmina Działoszyn
      • Gmina Rusiec
      • Gmina Pątnów
      • Gmina Wierzchlas
      • Gmina Szczerców
      • Gmina Kiełczygłów
      • Gmina Siemkowice
      • Gmina Kluki
      • Gmina Strzelce Wielkie
      • Gmina Nowa Brzeźnica
      • Gmina Osjaków
      • Gmina Rząśnia
      • Gmina Kleszczów
      • Gmina Sulmierzyce
      • Gmina Lgota Wielka
    • OBROŃCY NASZYCH POLSKICH GRANIC
    • ANTIDOTUM NA DYLEMATY
    • ALGORYTM OSOBISTY
    • AKADEMIA WIELUŃSKIEGO DZIECIAKA
    • AKTYWNY SENIOR
    • LUDZIE Z PASJĄ
    • MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM
    • RADIOWA PORADNIA
    • POZNAWAJ REGION Z LGD KWŁW
      • Gmina Osjaków
      • Gmina Pątnów
      • Gmina Rząśnia
      • Gmina Działoszyn
      • Gmina Sulmierzyce
      • Gmina Szczerców
      • Gmina Kluki
      • Gmina Strzelce Wielkie
      • Gmina Rusiec
      • Gmina Wierzchlas
      • Gmina Pajęczno
      • Gmina Siemkowice
      • Gmina Konopnica
      • Gmina Kiełczygłów
    • ODKRYWAJ REGION Z LGD ZW
      • Gmina Biała
      • Gmina Skomlin
      • Gmina Mokrsko
      • Gmina Czarnożyły
      • Gmina Ostrówek
      • Gmina Wieluń
    • ODKRYWAMY ŁÓDZKIE
      • Łódź
      • Sulejów
      • Sieradz
      • Łask
      • Borysew i Poddębice
      • FlyFest Piotrków Trybunalski
      • Przedbórz – Stara Wieś
      • Konewka – Inowłódz – Wincentynów
      • Tomaszów Mazowiecki
      • Nieborów i Arkadia
      • Góra Kamieńsk
      • Łęczyca
      • Uniejów
  • Listy przebojów
    • LISTA PRZEBOJÓW
    • DISCO POLO LISTA
  • Nadchodzące wydarzenia
  • Ramówka
  • Reklama
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Radio Ziemi Wieluńskiej
RZW online

„ŚWIĘTA JAK U MAMY…” POZNAJCIE LAUREATÓW KONKURSU I ICH ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Autor Biuro Reklamy Radia ZW
18/12/2024 13:12
w Region, Wiadomości
„ŚWIĘTA JAK U MAMY…” POZNAJCIE LAUREATÓW KONKURSU I ICH ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Dla każdego z nas nieodłącznym elementem Świąt jest cudowny zapach potraw otulający cały dom. Rodzina zgromadzona w sercu domu, ciesząca się chwilami spędzonymi na wspólnym biesiadowaniu. W tym magicznym czasie zaprosiliśmy Państwa do konkursu „ŚWIĘTA JAK U MAMY…”. Nasza komisja konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ wszystkie przepisy były niezwykle inspirujące i warte uwagi.
Dziękujemy za Wasze zaangażowanie.

Firma Mark’s Marszałkowscy i Radio ZW mają zaszczyt przedstawić siedmiu laureatów i ich zwycięskie przepisy.

1. Przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym pani Anety Leja

składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– olej
– sól zmiękczająca mięso
– marynata klasyczna

składniki na sos:
– 4 łyżki powideł śliwkowych
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki  śmietany 18%
– sok z cytryny
– sól
– musztarda delikatesowa

Przygotowanie:
Polędwiczki oczyszczamy, osączamy i nacieramy solą zmiękczającą mięso. Do naczynia wlewamy marynatę klasyczną i zanurzamy w niej mięso. Odstawiamy na około 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos śliwkowy. Powidła mieszamy z 2 łyżkami musztardy delikatesowej, dodajemy olej i śmietanę. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny. Polędwiczki wyciągamy z marynaty, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy około 40 minut. Następnie upieczone mięso kroimy w plastry i układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy suszoną śliwką.
Smacznego!

2. Kaczka w pomarańczach z kuleczkami pani Teresy Wilk

Składniki:
– Kaczka ok. 2,5 kg
– 2 duże pomarańcze
– sok z 2 pomarańczy
– skórka z 2 pomarańczy
– 2 łyżeczki tymianku
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki majeranku
– 2 łyżeczki rozmaryn
– 4 ząbki czosnku
– 2-3 gwiazdki anyżu
– odrobina cynamonu
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz

Wykonanie:
Do miseczki dodajemy przeciśnięty czosnek, sok i skórką otartą z pomarańczy, tymianek, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz i wszystko wymieszać. Umytą kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc. Kaczkę wyjmujemy obkładamy plastrami pomarańczy i przyprawami. Pieczemy 50 min 180 stopni ściągamy nakrycie smarujemy miodem i na 15 minut 200 stopni do tego kuleczki.
Do tego ziemniaczane kuleczki: 1/2 kg ziemniaków, 1 jajko,  2-3 łyżki maki, mleko ( tyle ile zabierze). Ugotowane osolone ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać jajko, mąkę, mleko wyrobić i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Surówka: ( 5 marchewek, 1 duże jabłko sok z cytryny ) zetrzeć połączyć ze sobą.
Smacznego obiadku.

3. Schabowy w grzybowej panierce z zapiekanką ziemniaczano-jabłkową i puree z kiszonej kapusty pani Jadwigi Michałczyk

Kotlety schabowe panierujemy w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej ze zmiksowanymi suszonymi grzybami.

Zapiekanka:
obrane i umyte ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda i również kroimy w cienkie plastry. W blaszce do pieczenia układamy naprzemiennie warstwę ziemniaków i jabłek. Doprawiamy solą, zalewamy śmietaną 30% i pieczemy w piekarniku ok 40 min w 180 stopniach.

Puree z kapusty kiszonej:
kapustę przepłukać, dodać do niej podsmażona na maśle cebulę i śliwki wędzone. Gotować do miękkości. Całość zmiksować.

4. Sos z kaczki według mamy Józi, przepis od pani Doroty Styczyńskiej

Moja mama zawsze mówiła, że święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez kaczki. Ale nie byle jakiej kaczki – tylko takiej, którą hodowała na własnym podwórku. Kaczki były białe, a najlepiej francuskie, bo to one miały najpiękniejsze mięso, pełne smaku i aromatu. Mama karmiła je tylko naturalnymi paszami, co czyniło ich mięso wyjątkowym. W naszym domu na święta, ale też na inne uroczystości, jak odpusty czy rodzinne spotkania, zawsze był ten wyjątkowy sos z kaczki. Pamiętam, jak zapach roznosił się po całej kuchni, gdy mama zaczynała go przygotowywać. Nie było to wcale trudne, choć wymagało cierpliwości.
Najpierw mama wybierała nogi i piersi z kaczki, a resztę korpusu, razem z szyją i skrzydłami, używała do przygotowania aromatycznego rosołu. To był prawdziwy, gęsty rosół, gotowany na wolnym ogniu, który zawsze podawaliśmy z własnoręcznie robionym makaronem. Ale to właśnie sos z kaczki był naszym świątecznym rarytasem.
Zaczynała od przyprawienia mięsa – pieprz, sól i jarzynka. Tylko tyle i aż tyle. To wystarczyło, by mięso nabrało smaku. Potem mama, przyprawione mięso (koniecznie ze skórą!), nakładała do dużego rondla, który umieszczała na kuchni angielce i zaczynała podsmażać na smalcu i margarynie. Dodawała też ziele angielskie i liść laurowy. Smażyła je tak długo, aż stało się miękkie, a skóra przyrumieniła się na złoto. Kiedy mięso było gotowe, mama delikatnie podlewała je wodą, by całość miała odpowiednią konsystencję. Mama zawsze miała swój sposób na to, by sos z kaczki był wyjątkowy i pełen głębokiego smaku. I to nie tylko dzięki aromatycznemu mięsu i przyprawom, ale też dzięki jednej z tajemnic – skórce od chleba lub kawałkowi chleba, który dodawała do sosu. Sos powoli gęstniał, a jego smak stawał się coraz bardziej intensywny. Na koniec do sosu dodawała tzw. ,,zaklepkę’’ (2-3 łyżki mąki i wodę wlewała do słoiczka, zakręcała i potrząsała nim do uzyskania jednolitej konsystencji). Następnie zaklepywała sos śmietaną, która dodawała mu delikatności. Mama najpierw delikatnie rozprowadzała śmietanę w miseczce, mieszając ją z odrobiną gorącego sosu, aby nie ściągnęła się od razu w rondlu. Następnie powoli wlewała ją do całości, mieszając dokładnie, aż sos nabrał tej kremowej konsystencji. W naszym domu, sos z kaczki podawany był zawsze z ziemniakami lub delikatnymi kluskami na parze, zwanymi pampuchami oraz z kapustą zasmażaną.
Dla mnie ten przepis to coś więcej, niż wykaz składników i prosta instrukcja, jak go przygotować. To przede wszystkim opowieść o rodzinnych tradycjach i wspólnych chwilach, które wciąż żyją we wspomnieniach. Dziś, choć moja mama już odeszła, ja jako 60-letnia kobieta wciąż wracam do tego przepisu, bo wiem, że każda łyżka tego sosu to kawałek mojej historii i moich korzeni.

5. Przepis na tradycyjne zrazy wołowe ze słoninką/boczkiem, ogórkiem i papryką pani Marty Woźniak

Składniki:
800 g wołowiny (czasami wykorzystuję też karkówkę)
100 g słoniny lub boczku
3 ogórki konserwowe lub kiszone (w zależności od preferencji)
1 papryka (najlepiej czerwona, słodka), może być też konserwowa
1 cebula
musztarda
mąka (do obtoczenia zrazów)
olej lub smalec do smażenia
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
nitka (do związania zrazów) lub wykałaczki (pamiętam jak kiedyś używaliśmy zaostrzonych zapałek, ponieważ w latach 80-tych wykałaczki nie były tak dostępne jak teraz)

Przygotowanie:
Przygotowanie mięsa:
Wołowinę pokrój na cienkie plastry (około 1 cm grubości). Każdy kawałek mięsa rozbij dokładnie tłuczkiem, aby stał się cieńszy i bardziej miękki. Posól i popieprz z obu stron. Odstaw na godzinę do lodówki, aby przyprawy ,,weszły’’ w mięso.
Przygotowanie nadzienia:
Słoninę lub boczek pokrój w długie słupki,
Ogórki i paprykę pokrój w długie, cienkie paski,
Cebulę pokrój w piórka i delikatnie podsmaż na patelni.
Zawijanie zrazów:
Na każdym rozbitym kawałku mięsa rozprowadź łyżeczkę musztardy, potem trochę podsmażonej cebuli, kawałek boczku lub słoniny, paski ogórka i papryki.
Zwiń mięso w rolkę i dokładnie zwiąż nitką kucharską lub przebij wykałaczką z obu stron, by nadzienie nie wypadało podczas smażenia.
Zwinięte zrazy obtocz w mące (nie używamy jajka do obtaczania).
Smażenie:
Na dużej patelni rozgrzej olej lub smalec. Zrazy smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż staną się złociste i dobrze zrumienione.
Duszenie:
Po obsmażeniu zrazów, wlej do patelni trochę wody (można także dodać bulionu) i duś pod przykryciem przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Podanie:
Zrazy podajemy z ziemniakami i kapustą zasmażaną.

Smacznego 🙂

Zrazy od zawsze kojarzą mi się z wykwintnym obiadem, często podawanym podczas ważnych uroczystości rodzinnych, takich jak właśnie święta, urodziny czy komunie (bądź co bądź w moich czasach często wyprawianych w domu). Obecnie modyfikuję ten przepis i zmieniam nadzienie używając jako dodatku np. pomidorów suszonych, jednak prawdziwe zrazy nadal goszczą kilka razy do roku na naszym stole.

6. Żeberka wieprzowe w korzenno-śliwkowej glazurze z puree z selera i pieczonym jabłkiem pana Sebastiana Michałczyka

Przepis na 6 osób.
Składniki:
2kg żeberek wieprzowych surowych
1kg cebuli
0,7 litra pomidorów pelatti
1 główka czosnku
0,1 kg śliwki wędzonej
0,1 litra sosu sojowego
6 szt jabłek jonagold
0,1 litra miodu
1 szt przyprawy do piernika
1 kg selera
0,2 litra śmietany 30%
0,01 kg czubryca
0,01 kg imbiru
0,01 kg mielonego ziela angielskiego
0,01 kg kardamonu

Żeberka wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy czubrycą, kardamonem, imbirem, mielonym zielem angielskim, pokrojonymi w paski wędzonymi śliwkami. Mieszamy aby wetrzeć przyprawy do środka. Rozkładamy na blaszce i całość polewamy miodem, sosem sojowym i pomidorami pelatti. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Foliujemy i odkładamy na 24 godziny do lodówki. W następny dzień wstawiamy do piekarnika na około 4 godziny w 110 stopniach. Jabłka przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Smarujemy miodem i przyprawą do piernika. Wstawiamy do piekarnika na 25 min w 180 stopniach. Seler obieramy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy śmietaną 30% i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na jednolitą masę.

7. Świąteczny obiad -roladki wieprzowe w sosie ,kluski śląskie, surówka z czerwonej kapusty z majonezem pani Edyty Kupskiej

Składniki:
kotlety schabowe bez kości (ilość według potrzeby)
cebula
ogórek kiszony
papryka czerwona
musztarda
sól i pieprz

Kotlety rozbijamy z dwóch stron  posypujemy solą i pieprzem, warzywa kroimy w cienkie paseczki ,mieszamy z musztardą  i nakładamy na każdy kotlet ,po czym zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na patelni na lekko brązowy kolor, przekładamy do rondla , zalewamy wodą z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie ,sól) i  gotujemy do miękkości, na koniec zaciągamy sos wodą z mąką. Przed podaniem wyciągamy z roladek wykałaczki.

Na surówkę:
1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
1 por
sól i cukier
pieprz do smaku
1  mały majonez
szczypta kwasku cytrynowego

Kapustę  szatkujemy i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na pół godziny ,w tym czasie kroimy por na drobno, po czym odcedzamy kapustę wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, dodajemy por i majonez. Na kluski śląskie ziemniaki (według potrzeb rodziny) ,po ugotowaniu i przeciśnięciu przez praskę dodajemy mąkę ziemniaczaną w ilości  1\4 ziemniaków i 2 jajka na 1 kg ziemniaków. Wyrabiamy i robimy kluseczki , gotujemy do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Gotowe kluski podajemy z sosem, roladką i surówką.
Smacznego….

Laureatów konkursu zapraszamy po odbiór nagród od jutra do soboty do Sklepu Firmowego w Wieluniu, Plac Legionów 5.

 
UdostępnijTweet

POZOSTAŁE WIADOMOŚCI

Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

Autor Magdalena Jaroch, Grzegorz Nowak
15/06/2025

Dzisiaj w Lututowie przy obelisku upamiętniającym powstańców styczniowych odbyły się uroczystości patriotyczne poprzedzające Lututowski „Bieg Wolności”. Wydarzenie było związane z...

Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

Autor Magdalena Jaroch
15/06/2025

W Zakopanem zorganizowano 13. Ogólnopolski Zjazd Dużych Rodzin. W wydarzeniu wzięli udział również członkowie praszkowskiego koła Związku Dużych Rodzin 3...

Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

Autor Magdalena Jaroch
14/06/2025

Dzisiaj w Powiatowym Młodzieżowym Domu Kultury i Sportu w Wieluniu otwarto pierwszą indywidualną wystawę prac plastycznych w galerii „Poczekalnia”. Ich...

Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

Autor Grzegorz Nowak
13/06/2025

Już od lat zespoły ludowe z ziemi wieluńskiej spotykają się w czerwcu na piękniej położonej nad Wartą scenie pod altaną...

Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

Autor Katarzyna Krawczyk
13/06/2025

Za nami pierwsza część Rolkowego Wielunia, czyli warsztaty pod okiem profesjonalnych instruktorów (zobacz film na naszym Facebooku). Uczestnicy podzieleni byli...

Zobacz Więcej

REKLAMA

 

OSTATNIO DODANE

Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

Lututów: uroczystości patriotyczne związane m.in. z piątą rocznicą odzyskania praw miejskich (zdjęcia)

15/06/2025
Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

Rodziny z Praszki na 13. Ogólnopolskim Zjeździe Dużych Rodzin w Zakopanem

15/06/2025
Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

Wystawa prac Natalii Kędzi już otwarta w galerii „Poczekalnia” (zdjęcia)

14/06/2025
Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

Za nami 26. Powiatowy Przegląd Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery (zdjęcia)

13/06/2025
Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

Fundacja Świetna Rodzina zaprosiła miłośników jazdy na rolkach na warsztaty z profesjonalnymi instruktorami. W niedzielę w Wieluniu Nocny Rajd Rolkowy (zdjęcia)

13/06/2025
Pożar hali tartaku w Tyblach, trwa liczenie strat

Pożar hali tartaku w Tyblach, trwa liczenie strat

13/06/2025
  • O radiu
  • Ludzie Radia ZW
  • Reklama
  • Polityka prywatności
  • RODO
  • Regulaminy
  • Kontakt
Wydawca: PPU Radio-Media ZW Sp. z o.o.
NIP: 8321885302 REGON: 731502715
KRS: 0000014982 Kapitał zakładowy: 60.000zł

Radio Ziemi Wieluńskiej ©. Realizacja: Radio ZW & BESTIMO.net. Kopiowanie i rozpowszechnianie jakiejkolwiek zawartości bez zezwolenia zabronione!

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Audycje
    • KONCERT NA DWA SERCA
    • GOŚĆ RADIA ZW
    • MŁODZI REPORTERZY NA TROPIE CIEKAWOSTEK EKOLOGICZNYCH
    • PARKI I OGRODY ZIEMI WIELUŃSKIEJ
    • LEADER W LGD KWŁW
      • Gmina Konopnica
      • Gmina Działoszyn
      • Gmina Rusiec
      • Gmina Pątnów
      • Gmina Wierzchlas
      • Gmina Szczerców
      • Gmina Kiełczygłów
      • Gmina Siemkowice
      • Gmina Kluki
      • Gmina Strzelce Wielkie
      • Gmina Nowa Brzeźnica
      • Gmina Osjaków
      • Gmina Rząśnia
      • Gmina Kleszczów
      • Gmina Sulmierzyce
      • Gmina Lgota Wielka
    • OBROŃCY NASZYCH POLSKICH GRANIC
    • ANTIDOTUM NA DYLEMATY
    • ALGORYTM OSOBISTY
    • AKADEMIA WIELUŃSKIEGO DZIECIAKA
    • AKTYWNY SENIOR
    • LUDZIE Z PASJĄ
    • MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM
    • RADIOWA PORADNIA
    • POZNAWAJ REGION Z LGD KWŁW
      • Gmina Osjaków
      • Gmina Pątnów
      • Gmina Rząśnia
      • Gmina Działoszyn
      • Gmina Sulmierzyce
      • Gmina Szczerców
      • Gmina Kluki
      • Gmina Strzelce Wielkie
      • Gmina Rusiec
      • Gmina Wierzchlas
      • Gmina Pajęczno
      • Gmina Siemkowice
      • Gmina Konopnica
      • Gmina Kiełczygłów
    • ODKRYWAJ REGION Z LGD ZW
      • Gmina Biała
      • Gmina Skomlin
      • Gmina Mokrsko
      • Gmina Czarnożyły
      • Gmina Ostrówek
      • Gmina Wieluń
    • ODKRYWAMY ŁÓDZKIE
      • Łódź
      • Sulejów
      • Sieradz
      • Łask
      • Borysew i Poddębice
      • FlyFest Piotrków Trybunalski
      • Przedbórz – Stara Wieś
      • Konewka – Inowłódz – Wincentynów
      • Tomaszów Mazowiecki
      • Nieborów i Arkadia
      • Góra Kamieńsk
      • Łęczyca
      • Uniejów
  • Listy przebojów
    • LISTA PRZEBOJÓW
    • DISCO POLO LISTA
  • Nadchodzące wydarzenia
  • Ramówka
  • Reklama

Radio Ziemi Wieluńskiej ©. Realizacja: Radio ZW & BESTIMO.net. Kopiowanie i rozpowszechnianie jakiejkolwiek zawartości bez zezwolenia zabronione!

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.