Warsztaty tradycyjnego wypieku chleba, kulinarne, degustacja regionalnych potraw i ognisko z muzyką ludową w wykonaniu zespołu „Załęczanie” – to atrakcje wydarzenia, które miało miejsce wczoraj w Ośrodku Szkoleniowo – Wypoczynkowym ZHP „Nadwarciański Gród” w Załęczu Wielkim. Uczestniczyli w nim seniorzy i uczniowie pierwszych klas I Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu.
Przede wszystkim chcieliśmy połączyć pokolenia seniorów oraz dzieci i młodzież. I powstał pomysł, aby zrobić takie wydarzenie aby połączyć dwie grupy – mówił Przemysław Serweta, dyrektor Ośrodka ZHP w Załęczu Wielkim. – Jednak gotowanie, smakowanie jest tym elementem wspólnym, który łączy pokolenia.
Przyjechałyśmy dumnie reprezentować naszą miejscowość i poczęstować wszystkich naszymi pierogami i zupą pomidorową z makaronem. Młodzież była fantastyczna, zaangażowana – mówi Paulina z Mokrego w powiecie pajęczańskim. – Chciałyśmy, aby było smacznie i chyba nam się wszystkim to udało, bo wszystko znika błyskawicznie.
Prezentujemy tutaj lokalne wyroby z gmin Lokalnej Grupy Działania „Kraina Wielkiego Łuku Warty”. Cieszę się, że tyle stowarzyszeń odpowiedziało pozytywnie na nasze zaproszenie i przygotowało tyle wspaniałych potraw. To świadczy o tym jak bogate mamy tradycje kulinarne w naszym regionie – mówi Agata Nowak, kierownik biura LGD.
Maciej Sulgan, radny Sejmiku Województwa Łódzkiego podkreślał, że to nie tylko chodzi o smaki:
Tutaj chodzi o łączenie pokoleń, bo to wspaniałe miejsce, piękny ośrodek związany z harcerstwem. Wiele pokoleń sieradzkich harcerzy i nie tylko tutaj przebywało. Cieszę się, że ten ośrodek istnieje, rozwija się i organizuje takie imprezy jak dzisiejsza.
Warsztaty pieczenia chleba i obrzęd przywitania chleba poprowadził Eugeniusz Chrzanowski.
Posłuchaj relacji z tego wydarzenia:
Projekt został sfinansowany z budżetu samorządu województwa łódzkiego. Relację znajdziecie na radiozw.com.pl