Od warsztatów w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie przeprowadzonych z marszałkiem województwa łódzkiego Grzegorzem Schreiberem rozpoczął się cykl spotkań kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu, czyli „Łódzkie gotuje”. Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa. W całym województwie odbędzie się aż 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.
Razem z Wami – uczniami szkół gastronomicznych – chcemy promować tradycje kulinarne naszego województwa, wszystko w nowoczesnej odsłonie, ale na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Chcemy po prostu promować gotowanie w Łódzkiem i gotowanie po łódzku. Temu ma właśnie służyć ten projekt – mówił do uczniów „gastronomika” w Kutnie marszałek Grzegorz Schreiber.
Już dziś (8 listopada) kolejne spotkanie zorganizowane zostanie w Sędziejowicach. Kolejne odbędą się: 14 listopada w Łowiczu, 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim, 18 listopada w Skierniewicach, 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim, 23 listopada w Wieluniu, 25 listopada w Wojsławicach, 28 listopada w Zgierzu, i ostatnie – 30 listopada w Łodzi.
Fot. lodzkie.pl