Pomidor – dla naukowców to owoc, a dla każdego, kto cokolwiek robi w kuchni, to warzywo. Jakkolwiek byśmy go klasyfikowali nic nie zmieni faktu, że w codziennej diecie jest niezastąpionym elementem nie tylko sałatek, dodatków do kanapek czy innych potraw, ale także składnikiem wszelkiego rodzaju przetworów. Niskokaloryczny, bogaty w potas, beta-karoten, witaminy C oraz E. Zawiera zbawienny dla ludzkiego organizmu likopen.
W kuchni nadaje się praktycznie do wszystkiego, może z wyjątkiem słodkich deserów, ale gdyby ktoś się uparł, to i słodsze odmiany można by było jakoś wykorzystać. Nadaje się do spożycia na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu, grillowaniu, suszeniu, w postaci przecieru i soku. Szczególne właściwości zyskuje po poddaniu go obróbce termicznej.
O pomidorach w audycji Ona i On dyskutowali Przemysław Banaś z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu i Anna Nowak-Zgondek:
Posłuchaj:
Część 1 (czas 15:32 min.):
Część 2 (czas 13:18 min.):
Część 3 (czas 9:43 min.):
Część 4 (czas 17:11 min.):