W naszej niedzielnej audycji „Między nożem a widelcem” skupimy się na wyznaczonych na ten rok trendach, które będą królowały w gastronomii. Nadal będzie duży nacisk na ekologię.
Jeden z tych trendów to „Miejskie ogrodnictwo”. Już dawno ludzie przestali na balkonach hodować tylko szczypiorek, zaczynają się pojawiać m.in. truskawki. Wracają do łask ogródki działkowe, przejmowane teraz przez młodych ludzi, którzy wprowadzają nowy wymiar tych ogródków. Te ogródki nie są po to, aby tam kopać i ciężko pracować, służą odpoczynkowi, ale też przy okazji hoduje się tam swoje warzywa. Co bardzo mi się podoba, uczy to jednej rzeczy – że te warzywa bez nawozów nie będą tak piękne jak warzywa w markecie.
– mówił Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Początek audycji po 13:00.