Od grudnia w budynku warsztatów gastronomicznych w Wieluniu cyklicznie organizowane są kursy i warsztaty z profesjonalnymi szefami kuchni. Za nauczycielami spotkanie z Michałem Fabiszewskim.
Szef Fabiszewski sam mówi, że nienawidzi tępych noży. Zajęcia były bardzo ciekawe. Swoje umiejętności kulinarne pozyskiwał m.in. u szefa Amaro. Poznaliśmy wiele tajników kuchni, które mają zastosowanie w restauracjach z Gwiazdkami Michelin. Co ciekawego pokazał nam Michał Fabiszewski? Przede wszystkim udało nam się upiec chleb – i to nie byle jaki, bo był on z dodatkiem popiołu z siana. Była to bardzo ciekawa propozycja. Poznaliśmy również kuchnię pięciu kontynentów, były to głównie owoce morza. Były również potrawy kuchni amerykańskiej, i wtedy smażyliśmy steki, i potrawy Peru – ceviche, które nas zaskoczyło swoją lekkością i orzeźwieniem – mówiła Magdalena Kabała, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.
Więcej o kursach powiemy w naszych niedzielnych audycjach „Między nożem a widelcem”. Emisja po 13:15.
Fot. Warsztaty Gastronomiczne Zespołu Szkół nr1 w Wieluniu