Blisko 80 osób, w tym uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół nr 1, wybrali się na targi EURO Gastro. Najważniejszym punktem było kibicowanie absolwentowi szkoły, Krystianowi Sakowi, w międzynarodowym konkursie cukierniczym.
Byliśmy na wycieczce szkolnej na targach EURO Gastro, które były zorganizowane w Nadarzynie pod Warszawą, i tam podczas targów firma Debic – to jest firma, która dostarcza półprodukty cukiernicze – organizowała konkurs cukierniczy Pastry Cup. Cukierników ocenia międzynarodowe jury i co nas bardzo cieszy, nasz absolwent, Krystian Sak, obecnie cukiernik w Hotelu Warszawa w Warszawie, razem z koleżanką z pracy, Lesią Moroz, zajęli II miejsce. Jesteśmy z nich strasznie dumni. Krystian, gdy nas zobaczył, bardzo się ucieszył, że przyjechaliśmy. To był naprawdę trudny konkurs, bo zawodnicy musieli podawać najpierw deser na 12 porcji, później tort, a pół godziny później sernik. Porozmawialiśmy z Krystianem, który rozmawiał z naszą młodzieżą. Nie wiem, czy Krystian będzie nas słuchał, ale jeszcze raz – serdeczne gratulacje – mówił Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.
Fot. warsztaty gastronomiczne ZS1