Przed nami trzecia edycja konkursu dla uczniów kierunków gastronomicznych Wieluńskie Smaki. Czerwcowa edycja odbędzie się w plenerze, a zmagania kulinarne będzie oceniało jury z Karolem Okrasą na czele.
Konkurs gastronomiczny dla uczniów naszej szkoły kierunków gastronomicznych, a więc cukierników i kucharzy. Co roku wymyślamy nowy temat. W tym roku mamy Nadwarciański Ogień, gdyż impreza będzie odbywać się nad samą Wartą w Ośrodku Zacisze w Konopnicy. W jury będzie m.in. Karol Okrasa, bo zaczęło się właśnie od niego, ale dołączają do nas co roku bardzo znakomite osobowości gastronomiczne. W tym roku dołączą m.in. prezes Fundacji Szefów Kuchni Jarosław Walczyk, Artur Zaskórski który jest z nami od początku, Marcin Bożek, Sebastian Michałczyk, Tomasz Tracz. Przedmiotem oceny będzie na pewno potrawa, która będzie przygotowana na żywym ogniu, ale ona w tym momencie jest jeszcze w głowie naszego pomysłodawcy Krzysztofa Nawrockiego, który bardzo mocno zaangażował się w konkurs i wymyślił potrawę. Uczestnicy dostaną informację dopiero na samym miejscu wydarzenia co będą robić, w jaki sposób, co mogą wykorzystać. Myślę, że to będzie ciekawe i inspirujące doświadczenie.
– mówiła Magdalena Kabała, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Wydarzenie zaplanowano na 5 czerwca.
Posłuchaj całej rozmowy: