Za uczniami warsztatów gastronomicznych działających przy wieluńskim Zespole Szkół nr 1 kolejne inspirujące zajęcia. Tym razem pod okiem szefa kuchni zgłębiali tajniki przygotowania makaronów.
Młodzież bardzo chętnie wzięła udział w szkoleniu, które było prowadzone przez szefa kuchni Artura Zaskórskiego, z którym już od dawna współpracujemy. Szkolenie dotyczyło makaronów włoskich. Młodzież przygotowywała makaron od podstaw, od doboru odpowiednich mąk do produkcji tego wyrobu. Makaron był w różnych odsłonach, z tego, co podejrzałam, jeden makaron był przygotowany w formie takich cukierasków, wewnątrz było nadzienie ze słodkiej suszonej pigwy z białym winem, z cebulą, całość wykańczał sos serowy. Kolejna odsłona to były owoce morza, był również makaron w postaci ravioli, wewnątrz była kasza kuskus z różnymi ziołami i przyprawami. Była również opcja makaronu ze szpinakiem z dodatkiem sosu śmietanowo-drobiowego –- mówiła nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Magdalena Kabała, która zapewnia że to dopiero początek szkoleń. W tym roku zaplanowano m.in. ponowne spotkanie z kucharzem Karolem Okrasą.
Fot. Warsztaty gastronomiczne