W ogrodzie stoi nowy grill gazowy, za kilka chwil przyjdą znajomi, karkówka i kiełbaski chłodzą się w lodówce, będzie smacznie. STOP, pamiętaj, że przed pierwszym użyciem należy odpowiednio przygotować ruszt. Jak się do tego zabrać, co jest Ci potrzebne? Istotne porady znajdziesz w artykule.
Ciepłe, dni i wieczory kojarzą nam się z odpoczynkiem, spotkaniami ze znajomymi i zapachem pieczonej kiełbasy. Któż z nas wyobraża sobie majówkę lub weekend bez grillowanych potraw, wszak można już nazwać to pyszną tradycją. Jeżeli stałeś się szczęśliwym posiadaczem nowego grilla gazowego musisz pamiętać, aby przed pierwszym użyciem odpowiednio go przygotować. Dzięki temu do potraw nie przedostaną się szkodliwe składniki, a urządzenie będzie służyło dłużej.
Grill gazowy — pyszne i zdrowsze dania z rusztu
Rynek zasypuje nas szeroką gamą urządzeń do grillowania, od niewielkich tradycyjnych do nowoczesnych i dużych. W ostatnim czasie na popularności zyskały grille gazowe. Na ich ruszcie przygotujemy pyszne, a przede wszystkim zdrowsze potrawy. Jest to alternatywa dla tradycyjnych rusztów opalanych węglem drzewnym. Takie urządzenie z powodzeniem można wykorzystać w ogrodzie czy działce. Warto zapoznać się z asortymentem sklepów i kupić sprzęt odpowiedni do swoich potrzeb – https://www.castorama.pl/ogrod-i-otoczenie/grillowanie/grille-gazowe.cat
Grille gazowe to solidne zbudowane urządzenia, choć wyglądają na ciężkie można je bez większego wysiłku przewozić z miejsca na miejsce dzięki wbudowanym kółkom. Urządzenia gazowe są łatwe w obsłudze, nie trzeba się martwić o opał, rozpalanie i pilnowanie żaru. Do przygotowania posiłków wystarczy butla gazowa, na którą producenci przygotowali w swoich urządzeniach specjalną przestrzeń. Po jej podłączeniu należy ustawić odpowiednią moc palników do przygotowanych potraw i można zacząć grillować.
Przygotowanie urządzenia do pierwszego odpalenia
Przed pierwszym uruchomieniem grilla gazowego należy ustawić go na prostej powierzchni z dala od łatwopalnych materiałów. Należy pamiętać, że urządzenia opalane gazem nie powinny znajdować się pod łatwopalną wiatą i muszą być osłonięte od wiatru. Przed przystąpieniem do właściwego procesu przygotowywania pyszności należy pozbyć się resztek produkcyjnych z rusztu. W tym celu konieczne będzie wypalanie. Na początku upewniamy się, że ilość gazu w butli jest wystarczająca, sprawdź, czy butla została odpowiednio zamontowana do urządzenia, a reduktor został mocno dokręcony. Jeżeli z jakichś powodów butla, którą posiadasz jest nieodpowiednia zaopatrz się w nową. Szeroki wybór zajdziesz pod tym linkiem: https://www.castorama.pl/ogrzewanie/materialy-opalowe-i-paliwa/butle-gazowe.cat Źródło opalania grilla mamy sprawdzone, kolejnym etapem będzie pierwsze uruchomienie urządzenia. Pamiętaj, żeby odpalać grilla zawsze z otwartą pokrywą. Przed tym wyciągamy ruszta i atomizery. Następnie przekręcamy jeden z przełączników i wciskamy guzik zapalarki, po krótkiej chwili powinien pojawić się płomień. Teraz przekręcamy pozostałe pokrętła i pozostawiamy je w połowie. Możemy zamknąć wieko i zająć się czyszczeniem rusztu i atomizerów za pomocą ciepłej wody z dodatkiem detergentów, płuczemy i wycieramy do sucha. Grill powinien wypalać się przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy urządzenie, zakręcamy butle, a wszystkie pokrętła ustawiamy w pozycji Off. Możliwe jest również wypalanie grilla z rusztem i atomizerami znajdującymi się wewnątrz. W tym przypadku wypalanie powinno odbyć się w możliwie jak największej temperaturze tak, aby zabić wszystkie bakterie i usunąć zanieczyszczenia.
Konserwacja rusztów grilla gazowego
Ważną i nieodłączną częścią pierwszego odpalenia grilla jest konserwacja rusztów. Do tego celu potrzebny będzie olej roślinny o wysokim punkcie dymienia. Ruszta należy pokryć dokładnie z dwóch stron, można użyć do tego sylikonowego pędzelka lub butelki ze spryskiwaczem. Teraz znów włączamy grilla, ustawiamy pokrętła na najwyższą moc, po nagrzaniu się urządzenia zmniejszamy je do połowy. Konserwacja trwa około 15 minut, w tym czasie na ruszcie wytwarza się specjalna powłoka ochronna. Po wykonaniu tych czynności można przystąpić do najważniejszej części — grillowania.
Dostępne na rynku grille gazowe stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych urządzeń opalanych węglem. Odpowiednie pierwsze przygotowanie gazowego rusztu pozwoli użytkować go przez długi czas. Należy również pamiętać, że poza wypalaniem i konserwacją grill powinien być odpowiednio czyszczony i konserwowany po każdym użytkowaniu.