Na spektakularnym III miejscu zakończyli rywalizację podczas Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. O tym, że rywalizacja była na najwyższym poziomie, świadczy to, że do ścisłego finału dotarło tylko 12 drużyn z Polski. Co komisji konkursowej zaprezentowali wieluńscy uczniowie?
Natalia Smardz i Krystian Sak, dla którego był to już drugi udział w finale tego konkursu:
Nasz tort został wykonany z biszkoptu czekoladowego na mące migdałowej, następnie na biszkopcie umieściliśmy chrupkę, na której były wiśnie Amarena, całość przykrywał delikatny włoski mus na mascarpone z amaretto i resztę tortu uzupełniał mus na bazie czekolady rubinowej wraz z likierem campari. Musieliśmy nawiązać do tematu, którym były Igrzyska Olimpijskie, więc oblaliśmy go zieloną polewą, gdyż stwierdziliśmy, że będziemy przedstawili tort i temat w letnich dyscyplinach.
Można się wiele nauczyć , nie tylko potraw i deserów, których uczmy się w szkole, ale takich ponadprogramowych. Myślę, że każdy mógłby spróbować wziąć udział w takim konkursie, przygotować się do niego, ponieważ to daje nam dużo możliwości na przyszłość.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Posłuchajcie rozmowy z Natalią Smardz, Krystianem Sakiem oraz nauczycielką, która przygotowała ich do finału Anną Lach.
Fot. Mikołaj Obalski