Powoli w naszej niedzielnej audycji „Między nożem a widelcem” wkraczamy w tematykę świąteczną. Jak przygotować pyszny żurek? Jak kupić idealny zakwas oraz co jeszcze można przygotować na bazie żuru?
Co można z tego żuru wykonać? Oczywiście zwykły żurek, który można podać z ziemniakami utłuczonymi gałką czy łyżką położoną obok, koniecznie okraszonych smażoną cebulką, najlepiej na słonince. Można zrobić również z cebulką pokrojoną w kostkę, przesmażoną i dodamy to do żuru. Możemy zrobić zalewajkę: ziemniaki pokrojone w kostkę ugotujemy na tym wywarze i dopiero potem zalewamy to żurem. To jest ważne, bo niektóre frakcje błonnika nie rozklejają się w kwaśnym środowisku. Gdy do ziemniaków dodamy za wcześnie ten żur/zakwas, to będą twarde.
– mówił Przemysław Banaś nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Początek niedzielnej audycji po 13:00.