Śliwka z goździkami otrzymała w tym roku Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Wcześniej (28 lutego 2008 roku) jeden z firmowych specjałów Ogórki – Kwaszone spod Wielunia – zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To produkty firmy DROS, która zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców od 1983 roku. Do produkcji przetworów wykorzystywane są warzywa, które pochodzą z gospodarstwa rolnego, należącego do właściciela firmy, a także od okolicznych rolników, co daje gwarancję świeżości i najwyższej jakości. Firmę wyróżnia tradycyjną produkcja na konserwantach naturalnych (cukier, sól, ocet) lub bez konserwantów, wytwarzanych tradycyjnym, domowym sposobem w oparciu o oryginalne, własne receptury. Rozmawiamy ze współwłaścicielką firmy Joanną Nanys.
Gośćmi Radia ZW byli Justyna Godszling-Graczyk i Bartłomiej Panek z Rady Miejskiej w Wieluniu
Gośćmi Katarzyny Krawczyk byli Justyna Godszling-Graczyk, przewodnicząca Rady Miejskiej w Wieluniu oraz Bartłomiej Panek, radny miejski. Rozmowa dotyczyła m.in. spraw...