33 szpitale w województwie łódzkim skorzystają ze wsparcia w ramach pilotażowego programu Dobry Posiłek. NFZ w Łodzi w obecnym półroczu na posiłki dla pacjentów oraz na zatrudnienie dietetyków przeznaczy 35 mln zł. Umowę podpisał m.in. szpital w Wieluniu.
Posiłki, które przygotują szpitale, mają być smaczne, świeże. Ma być w nich więcej owoców, warzyw, świeżych produktów. Dieta ma być dobrze zbilansowana i dostosowana do potrzeb chorych pacjentów. Jakość jedzenia ma być dopilnowana przez dietetyka, którego na czas trwania pilotażu musi zatrudnić szpital. Celem naszego pilotażu jest łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych ustalanych przez dietetyków, a także to, żeby pacjenci, którzy wymagają rekonwalescencji, pacjenci dochodzący w szpitalu do zdrowia, często po operacjach, onkologiczni, mieli dostęp do dobrego jedzenia. Wierzymy, że karmienie smacznymi produktami, ładnie przygotowane posiłki również pomagają pacjentom dojść do zdrowia, zapobiegają powikłaniom i powodują, że proces dochodzenia do zdrowia po chorobie jest szybszy. Na poprawę diety pojedynczego pacjenta w szpitalu fundusz przeznacza dodatkowo 25,62 zł. To są dodatkowe pieniądze, które uzupełniają kwotę, jaką placówki dotychczas przeznaczały na karmienie chorych. Wszystkie śniadania i obiady, siedmiodniowe jadłospisy można codziennie oglądać na stronach internetowych szpitali w Łódzkiem. Szpitale mają obowiązek publikowania zdjęć co najmniej dwóch posiłków oraz siedmiodniowych jadłospisów przygotowanych przez dietetyka – wyjaśnia Anna Leder, rzeczniczka prasowa łódzkiego oddziału NFZ.
Jadłospis w wieluńskim szpitalu znajdziecie tutaj.
Fot. szpital-wielun.pl