Nie od dzisiejszego poranka, ani nie od wczoraj, a od kilku tygodni trwają przygotowania w wieluńskich warsztatach gastronomicznych do tłustego czwartku. Młodzież, aby osiągnąć perfekcję w ten szczególny pod względem cukiernictwa dzień, trenuje już od dawna.
Opowiem państwu, jak to u nas wygląda, bo nie jest to zwykła cukiernia, ale szkoła, i oprócz tego, że chcemy tych naszych gości zachwycić pączkami, to jeszcze musimy przy okazji nauczyć młodzież. Z reguły kilka tygodni przed tłustym czwartkiem już na technologiach, na zajęciach praktycznych, ćwiczymy z dziećmi pączki po to, żeby w tłusty czwartek każdy wiedział, co ma robić. Później to już jest tylko doskonalenie umiejętności. Nasze pączki różnią się od większości tym, że są nadziewane ręcznie – to jest umiejętność, którą trzeba wyćwiczyć. Robimy w tym roku 550 sztuk – co nie jest rekordem – mówi Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.
Więcej na ten temat w naszej niedzielnej audycji „Między nożem a widelcem”. Początek po 13:00.
Fot. Magdalena Jaroch / Radio ZW