Aleksandra Ziaja, uczennica 3 klasy branżowej szkoły 1 stopnia w zawodzie cukiernik w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu, odniosła ogromny sukces. Najpierw sama znalazła międzynarodowy konkurs cukierniczy, w którym zdecydowała się wziąć udział, a później stała się jedną z jego finalistek. „Tea Inspired Dessert Challenge” – taką nazwę nosi konkurs – to rywalizacja w przygotowaniu deserów z wykorzystaniem herbat. Wraz z nauczycielką Anną Lach, Aleksandra opracowała unikatowy przepis i finalnie uplasowała się na 4 miejscu na świecie.
Ja bazuję na bardziej nowoczesnych musach i bardzo często korzystam z naparów z herbat, najczęściej zielonych. Używanie herbat w deserach nie było dla mnie aż takim wielkim wyzwaniem, ale żeby połączyć smaki różnych herbat, to było sporym wyzwaniem. Na konkurs przygotowałam deser na chrupce z białej czekolady oraz z kruszonką z cynamonem, na tym była kulka, a w niej mus z zielonej herbaty i jaśminu. Była również wkładka z zielonego jabłuszka i żelka mango. To wszystko było pokryte musem o smaku limonkowym. Dookoła m.in. jadalna gąbka robiona ręcznie – mówi Aleksandra.
Posłuchaj więcej:
Gościem Radia ZW była Aleksandra Ziaja, uczennica ZS nr 1 w Wieluniu, której deser zdobył IV miejsce na świecie
Fot. archiwum prywatne