Wybieram Polskie Eko to projekt realizowany przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, dzięki któremu m.in. organizowane są zajęcia kulinarne bazujące na tradycyjnych składnikach. Wczoraj akcja została przeprowadzona w wieluńskich warsztatach gastronomicznych.
W ramach tego projektu realizujemy warsztaty kulinarne z wykorzystaniem ekologicznej żywności, nieprzetworzonej oczywiście. Uczniowie mieli możliwość zobaczyć rozbiór półtuszy wieprzowej. W sklepie możemy kupić coś dobrze przygotowanego do dalszej obróbki, a w momencie kiedy młodzi kucharze będą pracowali w restauracji muszą wybrać, które mięso, do czego się nadaje i co będzie dobre do danej potrawy. Jest nas czwórka, jest z nami m.in. kolega z jednego za zakładów na Podkarpaciu, który jest mistrzem rzeźnikiem, więc idealnie rozebrał półtuszę. Dobieramy składniki, podpowiadamy, co i jak zrobić, np. teraz dziewczynom lekko przegotowała się kasza, więc ratujemy ją w piecu – mówi Agnieszka Wieczorek ze Stowarzyszenia Polska Ekologia.
Posłuchaj relacji, w której rozmawiamy m.in. z Małgorzatą Konieczną, prowadzącą ekologiczne gospodarstwo rolne w Poddębicach, i Stefanem Bednarkiem z firmy kateringowej, prowadzącym ekologiczne gospodarstwo rolne w Lututowie:
Projekt finansowany z Funduszu Mięsa Wieprzowego, Funduszu Mięsa Wołowego, Funduszu Warzyw i Owoców oraz Funduszu Ziaren Zbóż i przetworów zbożowych.
Fot. Magdalena Jaroch Radio ZW / warsztaty gastronomiczne