Pierniki będą tematem naszej niedzielnej audycji kulinarnej „Między nożem a widelcem”.
Jak będziemy kupować tę przyprawę do piernika, to zwróćmy uwagę po pierwsze, na jej gramaturę, bo 20 g to jest na 1 kg mąki, są również przyprawy po 40 g. Zwróćmy również uwagę na skład tej przyprawy. Są takie składy, które zaczynają się dobrze – od cynamonu, później imbir, gałka, goździki. Są również przyprawy, które zaczynają się źle. Musimy obrócić taką przyprawę i przeczytać jej etykietę, jej skład. Ten skład jest zawsze wyszczególniony od największej ilości użytej, czyli na pierwszym miejscu będzie to, czego w tej przyprawie jest najwięcej. Zdarzają się przyprawy, które zaczynają się od słów: mąka pszenna, kakao.
– mówił Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Początek audycji po 13:00.
Komentarze