Pierwszy Kiermasz Produktów Lokalnych „Made in Wieluń” odbył się na plantach przy wieluńskim muzeum. Można było nie tylko kupić tradycyjne i naturalne artykuły – w trakcie imprezy przeprowadzono również warsztaty wytwarzania makaronu.
Pierwszy kiermasz, ale nie ostatni. Za miesiąc kolejna edycja. Mamy soki malinowe, maliny, mamy miody prosto z pasieki, browar. Koło Gospodyń Wiejskich z Młyniska prowadzi warsztaty wytwarzania makaronu tradycyjnymi metodami. Miejsce jest wyjątkowe, fenomenalne, ludzie spacerują, przechadzają się, nie ma takiego pędu. Niedaleko odbywa się kryterium kolarskie, gdzie tempo jest niesamowite, a tutaj jest spokojnie, wśród pszczółek, figurek, uli. Spędzamy czas, degustując, jedząc dżemy, miód
– mówił Karol Tomczyk, prezes fundacji Made in Wieluń. Podczas kolejnego kiermaszu zaplanowano dodatkowo degustacje lokalnych produktów.
Na rozmowę z Przemysławem Banasiem, nauczycielem przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 1, o lokalnych produktach zaprezentowanych podczas wydarzenia, zapraszamy w trzy kolejne niedziele po 13.00 do audycji „Między nożem a widelcem”.
Wyniki konkursów:
1. Wieluń SLOW – smaki regionu: słodkość roku 2021
I miejsce: Powidła śliwkowe z cynamonem i kardamonem bez cukru – Anna Nowak-Zgondek
II miejsce: Powidła śliwkowe z cacao – Barbara Ostrycharz
III miejsce: Ocet malinowy niepasteryzowany – Anna Nowak-Zgondek
2. Wieluń SLOW – smaki regionu: kiszonka roku 2021
Najbardziej fenomenalne KISZONKI warzywne wytwarzane domowym sposobem (kiszone ogórki, kapusta, papryka, buraki…).
I miejsce: Ogórki kiszone SGW Młynisko