Ciekawy pomysł na danie i dobre umiejętności kulinarne może zniweczyć patelnia, do której przywiera posiłek. Jak uniknąć podobnych sytuacji?
W wyborze patelni kluczowe jest jej przeznaczenie. Może wydawać się to banalne, w końcu służy ona do smażenia. Zgoda. Jednak niektórzy kucharze potrzebują sprzętu, który można wrzucić do piekarnika i poddać innemu rodzajowi obróbki termicznej lub zapiec danie z serem. Warto pamiętać, że w takiej sytuacji nie sprawdzą się powlekane uchwyty, które mogą się roztopić w trakcie pobytu w piekarniku.
Styl i funkcjonalność
Zwiling, patelnia, którą użyjesz jednocześnie do smażenia, a następnie dokończysz dzieła w piekarniku. Tego rodzaju sprzęt to podstawowe narzędzie każdego kucharza, niezależnie czy pracuje w restauracji, czy domowym zaciszu. Zwykle przydaje się kilka modeli w różnym rozmiarze. Umożliwia to jednoczesną pracę z kilkoma produktami, a największy model umożliwia przygotowanie dania „jednogarnkowego” nawet dla 3-4 osób.
Patelnie Zwiling dostępne są w różnych wariantach. Znajdziesz modele granitowe, stalowe, żeliwne, a nawet tytanowe. Wszystkie charakteryzują się nieprzeciętnym stylem i elegancją, ale są także bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Patelnia granitowa nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych i sprawdzi się do wszystkich typów kuchenek.
Patelnie żeliwne są solidne, bardzo wytrzymałe i ciężkie. Uważa się, że są niemal niezniszczalne. Wielowarstwowa emalia sprawia, że cała powierzchnia jest gładka i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Żeliwo świetnie przewodzi ciepło, a patelnia szybko się rozgrzewa i długo trzyma ciepło. Niektóre posiłki są serwowane bezpośrednio na patelni, które pełni funkcję naczynia.
Modele stalowe powstają ze stali nierdzewnej, a aluminiowy rdzeń długo utrzymuje ciepło i zapewnia równomierne nagrzewanie. Sprzęt sprawdzi się do każdego rodzaju kuchenek. Podobnie jak patelnia tytanowa, którą dodatkowo można umieścić w piekarniku, jest bardzo solidna, wytrzymała i ciężka.
Elegancka patelnia i pyszne jedzenie
Niezależnie od zawodu, esteci przykładają dużą wagę do efektu swojej pracy, ale i do narzędzi, którymi się posługują. Kucharze zaliczają się do tego zacnego grona i wśród nich są osoby, które wyczarowują niesamowite dania. Do ich przyrządzenia potrzebują wysokiej klasy sprzętu, który jest nie tylko funkcjonalny, ale jednocześnie dobrze wygląda. Patelnia Zwieger 28 cm jest świetnym przykładem fuzji wspomnianych cech. W końcu poczucie estetyki sprawia, że dania prezentują się zjawiskowo i tak też smakują.
Dobrej jakości sprzęt w kuchni to podstawa niemal każdej restauracji i ceniony element w wielu domach. Patelnie mają różne rozmiary, dzięki czemu łatwiej dopasować je do konkretnego zadania. Buduje się je z takich materiałów jak żeliwo, granit czy tytan, co wpływa na ich wytrzymałość i właściwości. Odpowiednio dopasowane sprawdzą się w każdej kuchni i będą służyły latami. Postaw na jakość!