"Biesiada Sołecka" w Siemkowicach przyciągnęła tłumy (galeria zdjęć)

   Kluski z banią, jagły na zakwasie, zupa chrzanowa czy ziemniaki z gziczką - takich staropolskich dań można było spróbować podczas "Biesiady Sołeckiej" w Siemkowicach. W szranki konkursu stanęło 10 sołectw, m.in. z Lipnika, Radoszewic, Lasek, Ignacowa i oczywiście Siemkowic. Sołectwa postarały się, aby ich dania nie tylko smakowały, ale i pięknie wyglądały. Podano je więc w wazach, półmiskach i srebrzonych tacach.
   Maria Szymańska, sołectwo Borki:
   - Na biesiadzie zaprezentowałyśmy starodawne placki tak zwane mace, na blasze pieczone z twarożkiem i masełkiem swojskiej roboty.
   Wioletta Skowrońska, sołectwo Lipnik:
   - Zrobiłam ryż z banią. To jest danie bardzo syte. Nasi dziadkowie i moi rodzice to gotowali podczas okupacji niemieckiej. Jak przychodzili z pola byli bardzo zmęczeni i głodni, więc coś szybkiego trzeba było ugotować. Ten ryż z banią był syty i mleko było, więc się gotowało. I do dnia dzisiejszego nam to smakuje.


   Jurorzy nie mogli zdecydować, które danie jest najsmaczniejsze i nagrodzili wszystkie sołectwa. Jak mówi Jadwiga Freus z Urzędu Gminy w Siemkowicach, potrawy te są wspaniałym produktem promocyjnym regionu:
   - Tutaj na tym stole wiejskim można spróbować, ocenić. Możemy znaleźć placki z przepyszną gziczką, możemy znaleźć kapustę z grochem taką dawną, przaśną. Możemy znaleźć jagły na zakwasie i wiele innych potraw, które przypominają dawną siermiężną wieś.


   - Poezja smaków, wszystkie dania zdobyły pierwsze miejsce. Rewelacja.


   - podsumowuje wójt gminy Siemkowice, Zofia Kotynia. Biesiadę można było zorganizować dzięki projektowi dofinansowanemu ze środków Unii Europejskiej.

Więcej na ten temat dziś po 16.15
REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA