Wojewódzkie Święto Chrzanu w Osjakowie w strugach deszczu (galeria zdjęć)

   Deszczowa aura nie przeszkodziła mieszkańcom Ziemi Wieluńskiej i nie tylko przybyć tłumie na Wojewódzkie Święto Chrzanu, które odbyło się wczoraj na stadionie miejskim w Osjakowie. Bogaty program przyciągnął sympatyków imprezy i degustatorów potraw z chrzanem. Niespodzianką był deser ryżowo - chrzanowy z prażonym jabłkiem i cynamonem, który serwowali przybyłym marszałek województwa łódzkiego, Witold Stępień, wicemarszałek Jolanta Zięba-Gzik i wójt gminy Osjaków, Jarosław Trojan.

    - Będąc wójtem gminy Osjaków robiłem to święto. Potem następca przerwał je i przez 8 lat nie było. I potem wójt Trojan rozpoczął od nowa w trochę innej konwencji, ale to jest bardzo dobra promocja. Promocja nie tylko produktu, ale przede wszystkim regionu, czyli gmin, które produkują ten chrzan. Cieszy to, że wchodząc do sklepu w Warszawie, Łodzi czy nawet w Szczecinie napotyka się polski, nasz wieluński chrzan - mówił obecny na święcie wiceprezes Najwyższej Izby Kontroli, Mieczysław Łuczak.

Marszałek Województwa Łódzkiego, Witold Stępień podkreślał, że nadwarciański chrzan jest marką regionu i całego województwa:
    - Próbowałem zupy obrowskiej tej, która jest zarejestrowana jako produkt tradycyjny. Smaczna polecam wszystkim naprawdę warto spróbować. Próbowałem wędlin tradycyjnych. Przyprawione chrzanem smakują wyśmienicie. Konopnica chwali się serami, biały znakomity, żółty, produkowany również w Konopnicy, bardzo smaczny. Warto być na tym święcie chrzanu w Osjakowie i zobaczyć ile różnych rzeczy można i przyprawiać chrzanem i robić traktując chrzan jako główny produkt. To zagłębie nie tylko łódzkie, ale również krajowe produkcji chrzanu. Ponad 80 % tej uprawy powstaje tutaj, w trzech powiatach: wieluńskim, pajęczańskim i bełchatowskim. To cieszy i myślę, że niedługo będziemy się mogli chwalić produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej, właśnie nadwarciańskim chrzanem.

   Hitem okazały się również warsztaty kulinarne pod okiem mistrza kulinarnego z Kłodzka, Bogdana Jezuska, na których powstały autorskie potrawy z chrzanem oraz na największej w Polsce plenerowej patelni deser, który pachniał czekoladą i kurkumą:
    - Inspiracją dzisiaj imprezy jest chrzan. Nie mamy tradycji dodawania chrzanu do mięsa, do deserów i ciast tak, że przełamujemy dziś ten stereotyp i pokazujemy, że chrzan można dodawać do wszystkiego.

    - Najbardziej smakowały mi pierogi, które były z chrzanem, kaszą i wątróbką. Naprawdę przepyszne były - mówiła nam, pytana o wrażenia kulinarne, członek Zarządu Województwa Łódzkiego, Jolanta Zięba-Gzik: - Pyszne były również zupy chrzanowe. To jest zaskakujące na ile sposobów można zjeść chrzan. Nawet jest w deserach, w nalewkach, to jest naprawdę niewiarygodne. Moc tego warzywa znają chyba wszyscy już, więc nie trzeba go zachwalać, ale cieszę się, że powraca do łask. Bo tak naprawdę jest to skarb tej osjakowskiej ziemi.

   Ilona Różycka z Koła Gospodyń Wiejskich z Obrowa wraz z innymi gospodyniami serwowała, jak co roku, zupę chrzanową, która podbiła podniebienia znawców kulinarnych podczas wielu degustacji:
    - Mamy bardzo dużo zwolenników tej zupy, przychodzą, częstują się, pamiętają ja z ubiegłego roku, bo mieliśmy bardzo dużo osób, które mówiły, że bardzo im spakuje i do nas wracają. Ma na pewno niepowtarzalny smak.

    - Obserwuję jak się rozwija to Święto Chrzanu tu w Osjakowie i muszę powiedzieć, że coraz lepiej, coraz szerzej i coraz bardziej profesjonalnie, coraz więcej stoisk jest prezentowanych, coraz więcej producentów chrzanu i innych produktów rolnych. Pokazują się przetwórcy, którzy wykorzystują chrzan - mówił starosta powiatu wieluńskiego, Andrzej Stępień: - Cieszę się bardzo, bo w ten sposób jest promocja gminy Osjaków i powiatu wieluńskiego.

W rodzinie Tomasza Chrzana z Kolonii Raduciej, gmina Osjaków, chrzan uprawia się 52 lat:
    - Rozpoczął to mój tato od 11 arów. W tej chwili nasza plantacja liczy 11 hektarów i uprawiamy tylko i wyłącznie chrzan duński. To jest bardzo ciężka uprawa. Ktoś kiedyś przeliczył, że 1 hektar uprawy chrzanu to jest taki sam nakład jak 200 hektarów uprawy pszenicy. Chrzan jest taką rośliną, która potrzebuje dużego nakładu jeżeli chodzi o pracę ręczną. Dla mnie najważniejsze jest to, jak konsument chwali nasz chrzan.

Jarosław Trojan, wójt gminy Osjaków:
    - To co teraz obserwujemy to to, że o chrzanie mówi się coraz więcej, coraz lepiej. Chrzan zaczyna być postrzegany jako to warzywo, które może być używane pod różną postacią i do różnych celów. I dzisiaj mieliśmy przykład chrzan został użyty do deseru, po który ustawiały się kolejki. To się ceni. Myślę, że te doświadczenia, tych sześciu edycji, teraz jesteśmy na siódmej, pokazują, że w tej chwili chrzan zaczyna być doceniany.

   Tegoroczne Święto Chrzanu udało się zorganizować dzięki dotacji z PROW-u:
    - Środki w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Krajowej Sieci Obszarów wiejskich wsparły w tym roku to wydarzenie. Wsparły nie mając wątpliwości co do wagi i potrzeby promowania takich wydarzeń, które pokazują te zagłębia, produkcje, pracę rolników. Wiemy, my Polacy, że jest czas na pracę, ale jest też czas na odpoczynek,na radość, na zabawę, na możliwość pochwalenia się swoimi zbiorami. Ale też na możliwość kontaktu z nami, z odbiorcami, posłuchania tego, co nam smakuje, czego poszukujemy. Myślę, że z takich rozmów producentów z konsumentami rodzą się też pomysły. Jestem zafascynowana tym z jakimi dodatkami, tutaj w zagłębiu wieluńskim, zaczyna się ten chrzan podawać - mówiła nam w rozmowie Maria Kaczorowska, dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.


   Wcześniej, podczas seminarium dyskutowano o „Uprawie chrzanu na terenie województwa łódzkiego”. Nie zabrakło parku rozrywki dla dzieci, wystawy maszyn rolniczych, konkursów chrzanowych i stoisk wystawienniczych. Na scenie zaprezentowały się zespoły ludowe, a wieczór zakończył występ zespołu Brathanki i dyskoteka z DJ-em Radia Ziemi Wieluńskiej.


Fot: Alina Frejusz, Piotr Czart, Marcin Marciniak
REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA