Miłośnicy piwa gościli w Łodzi

   Podczas trzeciej edycji Targów Piw Regionalnych „Piwowary” w Łodzi można było skosztować ponad 500 odmian piwa, dowiedzieć się, jak zbudować swój browar, a także wziąć udział w prezentacjach i prelekcjach poświęconych produkcji oraz kulturze picia piwa.

Rafał Łopusiński, Browar Bednary:
    - Zaczynałem jako piwowar domowy, czyli od warzenia piwa w garnku trzydziestolitrowym. Teraz posiadamy browar, którego marka jest już znana na rynku. Jest to browar rzemieślniczy, który polega na tym, że cały czas eksperymentujemy z nowymi stylami piwa.

Ulyana Zakharowa, Browar Staropolski:
    - Miód jest akcentem naszego browaru. Na przykład nasze konkursowe piwo jest robione na ałtajskim miodzie, miód dostarczamy prosto z Ałtaju, 34 minerały, przepyszne połączenie ciemnego piwa przełamane smakiem miodu.

Piotr Słomiany, The Meat Makers:
    - Do piwa potrzebna jest jakaś zakąska, my oferujemy suszoną wołowinę i suszoną rybę. Jest to bardzo fajna zakąska, przede wszystkim nie tucząca, z bardzo dużą zawartością białka i małą zawartością tłuszczu, niskosolona, z terminem przechowywania do 3 lat w wersjach wojskowych i do 1 roku w wersji cywilnej.

Ryszard Bonisławski, senator RP:
    - Piwo każdemu służy, nawet senatorom. Piwo jest to jeden z lepszych napojów, które spożywamy nie tylko do obiadu, ale i dla przyjemności, odzyskuje teraz swoją rangę i smak. Dzisiaj, patrząc na browary regionalne, można się pozachwycać, nie tylko smakiem, ale i kształtem butelek, nalepkami, widać, jak ta kultura piwna wzrasta. Polecam każdemu wizytę na tego typu targach.


   Targom towarzyszył konkurs piw domowych zorganizowany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów. Wyniki konkursu znajdują się tutaj. Dodatkową atrakcją imprezy były koncerty zespołów Mama Rockberry i Beatside.

REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA